22 Mayıs 2012 Salı

Dövme Hakkında Merak Edilenler

Dövme hakkında birçoğumuzun merak ettiği sorular ve cevaplarını, aklıma geldiği kadar yazmaya çalıştım arkadaşlar...


Dövme Günah mı ?


Dövme Kuran’da geçmiyor. Bunun günah olup olmadığını nasıl öğreneceğim ? yada bunu günah olduğu nerede yazıyor ? Eğer bunu kötü amaçla yaptırmadıysam, bundan sonra namazıma Kuran okumaya devam edemeyecek miyim ? İnsanların bu konuda yanıldıklarını nasıl anlatacağım ?

Prof. Dr. Süleyman ATEŞ;
Dövme Kuran’da geçmez. Kuran’da Allah’ın yaratışını, doğal durumu değiştirmenin şeytan işi oldu belirtilir. İşte bu doğalı değiştirme konusunda Kuran tefsircilerinin çeşitli yorumları vardır. Tefsirciler, Nisa süresindeki bu ayeti açıklarken bazı Hadis’ler ( Peygamber’e nispet edilen sözler ) aktarırlar.

Bu rivayetlerden birinde Hz. Peygamber’in Kaşlarını inceltene, yüzünün kıllarını çekene, Dövme yapana ve yaptırana lanet ettiği belirtilir. Fakat bu, bir kişinin rivayetidir. Gerçekten Peygamber’in Böyle söylediğine şahsen ihtimal vermiyorum. Çünkü bu rivayet Kuran’a aykırıdır. Kuranda Peygamber’de insanları süslenmeye, güzel görünmeye teşvik etmektedir. Yüzünün kıllarını çekmek, kaşlarını inceltmek kadınların vaz geçemeyeceği Bir makyaj ve süslenme türüdür. Bilindiği gibi süslenmede zamana ve bölgelere göre değişir. Dövme İslamda mekruh ( hoş olmayan bir şey ) kabul edilir ama Kuran’ın haram saydığı, yapanların ve yaptıranların günahkar olacağı eylemlerden değildir. Hiçbirşey ibadete engel olamaz.

İbadette önemli olan gönülden Allah’a yönelmektir. Abdesttinizi alınız, namazınızı kılınız, dualarınızı yapınız. Allah ile bağlantınızı kesmeyiniz. İşte gerçeği öğrendiniz. Siz gönlünüze bakınız, Allah ile kul arasında aracı yokyur. Peygamber’imiz ” Önce kendi vicdanınıza danışınız” buyurmuştur.


Diyanet İşleri Bakanlığı


Hurafelere savaş açan Diyanet İşleri Başkanlığı, '21. Yüzyıl Türkiye'sinde Hurafeler' adlı bir kitap hazırladı. Kitapta bilgisizlik, yalnızlık ve korkunun insanları hurafelere ittiği belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, '21. Yüzyıl Türkiye'sinde Hurafeler' adı altında hazırladığı kitapta, halkın yanlış bildiği inanışları açıkladı. Diyanet'in 'hurafe listesi'nden bazıları şunlar:

Diyanet, bazı inanışları hurafe ilan etti ve inanların bu konuda dikkatli olmaları istendi. Diyanet'in hurafeler listesine göre ''Kur'an ve sünnet ile örtüşmediği halde dövme yaptırmanın yanlış ve burçlara bakmanın yalan olduğu, inanılmaması'' belirtiliyor.
- Kur'an ve sünnet ile örtüşmediği halde dövme yaptırmak
- Burçların insan karakterine etkili olduğu inancı
- Türbe, yatır gibi yerlerden medet ummak
- Bir yatırın mezar taşına mum yakıp, dilek tutmak
- Boyu ölçülen çocuğun cüce kalacağına inanmak
- Lohusa kadını kırkı çıkana kadar yalnız bırakmamak
- Hamile kadınların saçlarını kesmemeleri gerektiğine inanmak
- Gelin ve damadın üzerine para, üzüm, şeker ve leblebi gibi şeyler atıp, kapıda küp kırmak
- Baykuş ötmesi
- Kara kedinin insanın önünden geçmesi.
- Horozun vakitsiz ötmesi
- İki bayram arasında nikah yapmak
- Gece vakti tırnak kesmek
- Merdiven altından geçmek
- Köz söndürmek, kurşun döktürmek
- Dileğin kabulü için ağaçlara bez-çaput bağlamak
- Türbelere adakta bulunmak
- Camiye girerken cami duvarını öpmek
- Kahve falına bakma
- Misafirin, askere gidenin ardından su dökmek
- Ay ve Güneş tutulmasında silah atmak, teneke çalmak.
HURAFE: Boş, batıl inanışlar; asılsız rivayetler ve efsaneler, dinde olmayan ve sonradan dine eklendiği belli olan asılsız inançlar.

 

Dövme yaptırmak için en uygun mevsim hangisidir ?


Her mevsimde dövme yaptırılabilir ve belli bir mevsim söz konusu değildir ancak, yaz aylarında yapılan dövmelerin bakımı daha zor ( sıcak havalarda, duş, havuz ve denize girmekten dolayı) olacağından, sonbahar kış ve ilkbahar uygun mevsimlerdir, yaz aylarında rahatça bakım yapabilecek birisi yaz aylarında da yaptırabilir.


Japonca ve Çince dövme karakterleri ile ilgili en güvenilir kaynaklar nereleridir ?


Japonca, çince ve diğer ülkelerin dillerinde yazılacak yazılar için en geçerli kaynak tabi ki ilgili ülkelerin konsolosluklarıdır, ek olarak yeminli çeviri bürolarınada başvurulabilir. Bu konuda sağlam bir kaynaktran yazının anlamından emin olmadan dövmeyi yaptırmamanızı öneririm.


Hastayken dövme yaptırılır mı ?


Hastayken dövme yaptırmak iyi bir fikir değildir. Vücudunuz bir hastalıkla savaşırken normal zamana göre daha savunmasız ve güçsüzdür. Dövmenizin iyileşmesi için kanınızdaki sağlıklı akyuvarlara ihtiyaç duyacaksınız. Dövmenizin, sizin ve dövme sanatçısının da sağlığı açısından, eğer dövme randevunuz varsa arayın ve tekrar iyi hissettiğiniz zaman için yeniden planlayın. Bu herkes için en iyisi olacaktır.


Dövme bulunan bölgede kesik ya da yara oluşursa, sivilce çıkarsa ne olur ?


Dövme bulunan bölgede derin yaralanmalar, kesikler, ameliyat kesikleri renk atmasına, renk dolgularının içerisinde soluklaşmalar oluşmasına neden olabilir. Dövmenin üzerinden hep aynı bölgeden sivilce çıkması ve sıkılması sonucunda da bu tür sorunlar olabilir.


Dövme kansere sebep olur mu ?


Bugüne kadar dövme nedeniyle kansere yakalanan birini tanımıyorum. Dövme profesyonel ekipmanlar ve boyalarla yapıldığında, yapılan yer hijyenik olduğunda, gerekli kurallara uyulduğunda herhangi bir risk bulunmamaktadır. Dövme boyaları özel olarak üretilen, deromotoloji testlerinden geçen, sağlık örgütlerinin onayından geçmeden üretilemeyen boyalardır. Çini mürekkebi ve türevleri dövme boyası olarak kesinlikle kullanılamaz. Bu tür mürekkepler kimysal içerikleri nedeniyle kanserojendir. İnsan sağlığına önem veren, hijyen kurallarını yerine getiren iyi bör dövme stüdyosunda dövme yaptırdığınz takdirde bu tür risklerden uzak durabilirsiniz.


Yazın Dövme Bakımı Nasıl yapılır


Dövmenizin renklerini solmaması için eski ya da yeni ayırmadan bütün dövmelerinizi direk güneş ışığından mümkün olduğuna korumalısınız. Güneş ışınları o kadar güçlüdür ki bir arabanın, binanın dahi boyasında soldurucu etkisi olmaktadır. Dövmeniz üzerindeki etkisini siz düşünün..

Bunu nasıl yapacağım?
Bunun en kolay ve en etkili yolu 50 faktör ya da daha yüksek faktörlü güneş kremini ( sun screen ) dövmneleriniz üzerine sürmek ve daha sonra güneşe çıkmaktır. Bu kremi vücudunuzun her yerinde kullanmanıza gerek oktur sadece dövme olan bölgelere sürecek kadar küçük boyutlarda bir tane edinmeniz yeterlidir. Vücudunuzda ömür boyu taşıyacak olduğunuz dövmenize özen göstermeniz çok önemlidir.

Dövme yaptıracağım ama sıkılmaktan korkuyorum, ne yapmalıyım ?


Eğer aklınızda bu konuda en ufak bir şüphe bile varsa dövme yaptırmamalısınız. Dövme çok kişisel bir konudur ve onu sadece istemeniz yeterli değildir, ömür boyu vücudunuzda taşımak istediğinizden de emin olmalısınız. Bu konuda yaygın olna bazı yanlış inanışlara da aldanmamanızı öneririz. Sıkılırsal lazer ile sildiririm diye düşünüyorsanız, lazer yönetminin her zaman % 100 sonuç vermediğini, bazı renklerin hala silinemediğini, lazer tedavisi sonucunda dövme olan alanda yanık izine benzer bir iz kalabildiğini, işlemin pahalı olduğunu bilmenizde fayda var.

Dövme bakımı nasıl yapılır ?


Dövme, yaptıran kişiler için oldukça önemli ve özeldir. İyi bir dövmeye sahip olmak için, en az dövmeyi yapan kişinin ustalığı kadar sizin de yapacağınız bakım ve koruma uygulamaları çok önemlidir. Dövme bakımı konusunda birçok farklı yöntem mevcuttur. Bizim kabul ettiğimiz ve dövme renklerini daha canlı tuttuğunu düşündüğümüz bakım aşamaları aşağıda listelenmiştir.
1. Dövme işlemi tamamlandıktan ve dövmenizi paketleyip size teslim ettikten 6 saat sonra uyguladığımız bantları ve bandajı çıkartınız.
2. En yakın marketten bile rahatça temin edebileceğiniz bir Anti-bakteriyel sabun (Protex, Aktivex, Lifebuoy vb) ile dövmenizin üzerinde sabun kalıntısı kalmayacak şekilde soğuk suyla yıkayınız ve durulayınız. Özellikle sıcak ve ılık su kullanmayınız.
3. Dövmenizi Anti-bakteriyel sabun ile temizledikten sonra temiz bir kağıt havlu ile üzerine hafifçe dokunarak kurulayınız. Bu işleminin ardından artık dövmenizin üzeri hiçbir şekilde kapanmamalıdır ve hiçbir şey sürmeyiniz.
4. 6 saat sonrasında 2 ve 3 numaralı maddelerde belirtilen şekilde bir kez daha Anti-bakteriyel sabun ile dövmenizi yıkayıp, durulayıp, kurulayınız. Bu süre içerisinde terlememeye ve dövmenizin mikrop kapması olası ortamlarda bulunmamaya özen gösteriniz.
5. Bu son yıkama işleminden sonra dövme yapılan bölgenin en az 4 gün süreyle suyla temas etmemesi en önemli bakım kuralıdır. Bu dönemde dövme iğneleri ile işlenen bölge açık yara özelliğinde olduğundan mikrop kapma potansiyeli taşımaktadır.
6. Son yıkama işleminden yaklaşık 4-5 saat sonra dövmenizin üzerine 1 hafta boyunca günde 4 kere(sabah, öğle, aksam ve yatmadan), dövmenizin üzerine parlaklık verecek kadar (saf, renksiz, kokusuz) pür vazelin sürülmesi tavsiye edilmektedir. Dövme yapılan bölgenin yıpranma derecesi, mevsim koşullarına göre ilk gün bir Bepanthene (Bepanthene Plus kullanmayınız) bir vazelin uygulaması önerilebilir.
7. Bir hafta sonunda bakımınızın ana bölümü tamamlanmış, dövme yapılan bölge tamamen iyileşmiş olacaktır, vazelin sürmeyi bırakınız.
Bunların dışındaki önemli hususlar;

  • Dövme yapıldıktan sonra duş alınması gerekiyorsa, dövme yapan bölge bol vazelinle kaplandıktan sonra streç film kullanarak bölgeyi kapatıp, bantlayınız. Duşunuzu aldıktan sonra streç filmi atıp, fazla vazelini kağıt havlu ile alınız. Bol vazelin dövme bölgesinin suyla temasına izin vermeyecektir.
  • Dövme yapıldıktan sonra; takip eden en az 2 hafta boyunca deniz, göl, havuz gibi bakteri ve mikrop ihtiva etmesi mümkün yerlerde yüzülmemelidir.
  • Dövme yapılan bölgenin kaşınması halinde kesinlikle el ile kaşınmaması, üzerine hafifçe vurularak kaşıntının geçirilmesi ile sorun çözülmelidir.
  • Dövmenin üzerinde oluşan kabukların yolunmaması, kabuğun kendi kendine atması beklenmelidir.
  • Ortalama 10 gün boyunca nemlendirici krem ve vücut losyonu gibi ürünleri dövme yapılan bölgeye temas ettirmeyiniz
  • Dövme yapıldıktan sonra; takip eden en az 4 hafta boyunca direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Dövme iyice iyileştikten sonra güneşlenirken yüksek faktörlü bir güneş kremi ile dövmenizi koruyunuz, bu bölgedeki derinin soyulması ile dövmeniz solabilir.
  • Dövmeyi tahriş edebilecek; dar kıyafetler giyilmemelidir. Özellikle iyileşme sürecinde oluşan kabuklar kıyafetlerinizle yolunabilir, dikkat ediniz.
  • Dövme iyileştikten sonra; tavsiye edilen kremin bir süre daha sürülmeye devam edilmesi, dövmeye parlaklık kazandıracaktır
  • Duş alırken dövmenin olduğu bölgeye kese ya da lif benzeri şeylerle sert müdahaleler etmeyiniz.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder